3 In Lifestyle/ Reviews

Zeewier snacks

IMG_9681-1
Ik denk dat sommige mensen nu wel helemaal gek van mij worden. Ik heb de laatste tijd zo veel foto’s op mijn facebook geplaatst en het overal mee naartoe genomen, zeewier. Het klinkt heel gek, zeewier, dat is toch niet lekker? Maar deze zijn echt heel tof! Je hebt verschillende soorten zeewier en ze worden op verschillende manieren bereid en gegeten. Zo heb je bijvoorbeeld ook zeewier salade, ook lekker hoor! Maar ik heb het hier over de nori vellen die allemaal anders bereid zijn.

IMG_9675-1
Je hebt verschillende soorten en smaken. Deze drie heb ik gevonden bij de toko bij mij in de buurt. Meer smaken hadden ze op dit moment niet, maar volgens mij hebben ze wel eens andere smaken ook gehad. Ze zijn vrij goedkoop en je kunt ook best lang doen per pakket. De prijzen liggen rond de 1,50 tot zo’n 3 euro.
 
IMG_9683-1
Dit is de crispy versie waar ik nu al een tweede zak van heb gekocht, mijn favoriet! De crispy seaweed heeft geen speciale smaak, maar word wel op smaak gebracht met wat peper en zout. Hoewel de nori (zeewier) van zichzelf wel al vrij veel smaak heeft! Ik vind de verpakkingen trouwens altijd zo leuk van aziatische producten!
 
IMG_9684-1
 
IMG_9685-1
Leuk plaatje op de achterkant van de verpakking. Dit soort dingen zal je nooit tegen komen op nederlandse producten, daar is het veel formeler opgesteld. Hier staat ook allemaal belangrijke informatie, maar dan op een leuke manier!
 
IMG_9688-1
De ingrediënten: Zeewier (85%), palmolie (bevat antioxidant E321), zout, witte peperpoeder, smaakversterker (E631, E627), kleurstof (E160c).
E321 word gebruikt om ranzigheid van oliën en vetten tegen te gaan. E631 en E627 zijn smaakversterkers dat er voor zorgt dat er minder zout hoeft worden toegevoegd. En wat ik niet wist is dat E160c een rode kleurstof is. Dit zie je totaal niet terug in het product, apart!
 
Ik zet hier de functies van de E nummers neer, ik heb me er nooit zo in verdiept, maar ik vind het wel erg interessant! Ook moet je met elke variant van zeewier opletten dat je niet te veel eet per dag! Liever minder dan net iets te veel. Omdat er veel jodium in zeewier zit, kan dit echt heel schadelijk zijn voor je schildklier.
Jodium is opzich totaal niet schadelijk voor je, het helpt zelfs tegen een groei- en ontwikkelings stoornis. Maar als je te veel neemt kun je een te hoge bloeddruk of hartslag krijgen of heb je zelfs een verhoogde kans op schildklier kanker. Dus wel echt opletten dan je niet meer dan 40 gram per dag eet! Hoewel dit wel echt vrij veel uiteindelijk is, ik zou zelf nooit zoveel per dag kunnen opeten.
 
IMG_9694-1
Deze variant heeft een hele grappige structuur. Als je wel eens sushi hebt gegeten of gemaakt, dan weet je dat die nori heel glad en plat is. Deze is vrij grof en heeft een wat bubbelige structuur. Ook is de nori helemaal hard, echt crispy!
 
IMG_9697-1
De nori is op smaak gebracht met wat zout en witte peper. Hij is totaal niet pittig en de toegevoegde zout proef je niet. Want het is al een vrij zout product van zichzelf. Het is wel echt iets waar je van kan blijven eten! Heel verslavend, uitkijken dus! Dit is zeker mijn favoriet!
 
IMG_9698-1
Dan de norivellen met een smaakje! Hier ook weer zo’n leuke verpakking!
 
IMG_9699-1
Met japanse saus, dit is dus eigenlijk gewoon soja saus, heel duidelijk!
 
IMG_9702-1
Maar hij is ook verkrijgbaar met knoflook smaak, hier ben ik wel erg benieuwd naar! Ik hoop dat ze deze de volgende keer weer hebben.
 
IMG_9701-1
Ook hier weer zo’n leuk plaatje op de achterkant!
 
IMG_9700-1
De ingrediënten: Zeewier, sojasaus (5% soja, suiker, tarwezetmeel, zout), smaakversterker E635, visolie.
Ook hier zit weer een smaakversterker in die ervoor zorgt dat er minder zout hoeft worden toegevoegd. Wel grappig, er zit geen E nummer in tegen de ranzigheid van de oliën. In deze variant zit dus blijkbaar minder of geen olie dan de vorige!
 
IMG_9703-1
Deze nori is veel meer zoals je die ook kent met sushi maken. Hij is glad en glanzend, maar toch totaal niet hetzelfde! Deze is veel meer crispy dan de normale nori. Ook glanst deze net iets meer, dat komt omdat de soja saus smaak op de nori is gespoten. Hier krijg je wel plakkerige vingers van, maar wel erg lekker!
 
IMG_9705-1
 
IMG_9708-1
Zeewier heeft altijd zo’n mooi patroontje! Ik denk dat dit onderandere komt door de manier waarop zeewier tot stand komt. Ze hangen netten in de zee en het duurt weken of zelfs maanden volgens mij tot je vrij veel zeewier aan het net hebt hangen. En tussendoor halen ze de netten uit het water zodat deze zeewier kan drogen. Elke dag komt er weer iets meer zeewier aan vast!
 
IMG_9709-1
En de laatste variant die ik heb. Zeewier in tempura. Ik zal het al meteen maar zeggen, maar dit is mijn minst favoriete. Je proeft echt heel veel olie, en persoonlijk vind ik dit echt totaal niet lekker. Het proeft meteen zo enorm ongezond, niet lekker ongezond meer.
 
IMG_9710-1
Ook hier op de achterkant van de verpakking weer leuke tekeningetjes! Hier word dus vermeld dat het lekker is bij bier, in de noodles, gewoon als snack of voor onderweg. Ik vind ze zelf dus niet lekker om ze los te eten, maar misschien zijn ze wel erg lekker met noodles! Dus ik denk dat ik ze daar voor ga bewaren.
 
IMG_9711-1
De ingrediënten: Tarwemeel, zeewier (25%), gemodificeerd tapiocazetmeel, palmolie, eiwitpoeder, suiker, zout, wite peper, knoflook, gehydroliseerd soja-eiwit, smaakversterkers (E631, E627).
 
Deze bevat ook meteen meerdere ingrediënten. Weer dezelfde smaakversterkers. Wat ik wel apart vind is dat hier geen E nummer inzit voor die oliën, je zou zeggen dat met tempura er veel olie in zou zitten. Volgens mij zit dit er ook wel meer in dan bij de andere twee, maar toch zit dat E nummer er niet in. Dat vind ik wel apart.
 
IMG_9714-1
Ik vind ze er wel lekker en uitnodigend uitzien! Ze doen me ook een beetje denken aan een soort vis met de huid er nog op, is dat gek?
 
IMG_9716-1
Alles hieraan is crispy, ziet er wel echt lekker uit! Ik hoop zo dat ze met noodles wel lekker zijn! Zou anders zo zonde zijn.
 
Zelf ben ik helemaal gek van de eerste variant, maar ook de tweede ben ik steeds lekkerder gaan vinden. Het is wel iets waar je echt van moet houden. Zeewier heeft nou eenmaal een apart geur en smaak, echt naar de zee, maar ook naar vis. Ik vind het lekker om alles gewoon als snack te eten, zonder iets erbij, maar je kunt ze dus ook gewoon ergens bij serveren, bij die noodlesoep dus bijvoorbeeld! Deze crispy zeewier is trouwens wel echt super gezond, je kunt beter dit eten dan chips als je zin hebt in iets lekkers! Hetzelfde knapperige, maar dan gezond!
 
Lijkt het jullie wat? Deze healthy snacks?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Charlotte
  3 juli 2013 at 00:15

  Lijkt me zeker wat! Buiten nori vellen van sushi nog nooit zeewier gegeten :)

 • Reply
  Sanne
  30 mei 2016 at 11:45

  Ik weet dat dit een zeer oude post is, maar voor de mensen die nog wel op deze pagina terecht komen wil ik toch even een comment achterlaten.
  Ik vind het heel goed dat je bezig bent met gezonde snacks, maar smaakversterkers zijn alles behalve gezond.
  Het is zeer schadelijk voor je lichaam, je kunt beter wat meer zout in een snack hebben dan een smaakversterker.
  Kijk hier maar eens voor de bijwerkingen: http://jessevandervelde.com/vermijd-deze-12-onverwachte-producten-met-e621-ze-geven-deze-6-bijwerkingen/

  • Reply
   Monique
   28 november 2016 at 15:36

   Klopt zeker. Maar soms hoeft het ook niet helemaal 100% zonder toegevoegde stoffen te zijn toch? ;)

  Leave a Reply