0 In Personal/ Persoonlijk

Tips tegen inspanningshoofdpijn

Tips tegen inspanningshoofdpijn
Ongeveer twee jaar geleden begon ik met sporten. Daarvoor sportte ik eigenlijk al jaren niet meer. Vroeger heb ik wel op atlethiek, zwemmen en turnen gezeten. Maar toen ik opeens heel hard begon te groeien, kreeg ik zo veel last van mijn knieën dat ik het rustiger aan moest doen en sommige dingen moest laten. Dit heb ik eigenlijk altijd zo gelaten en ben nooit meer gaan sporten. Maar ik was ondertussen zo veel aangekomen dat ik vond dat er iets moest veranderen.

Dus ik begon heel enthousiast met het programma van Kayla Itsines. Na een tijdje merkte ik dat bepaalde oefeningen mij zo veel hoofdpijn gaf, dat ik gewoon meteen moest stoppen met sporten en moest liggen. Het voelde alsof mijn hoofd uit elkaar zou ploffen als ik dat niet deed.
Ik dacht dat het gewoon lag aan het feit dat ik niet meer gewend was aan sporten en het gewoon wat langzamer moest opbouwen. Maar na een aantal maanden had ik er nog steeds last van en besloot bepaalde oefeningen gewoon niet meer te doen.

Toen ik mijn vriend leerde kennen namen we samen een abbonement op de sportschool en dit ging prima, tot dat ik een oefening deed voor mijn kuiten. Ik moest op mijn buik liggen en met mijn onderbenen gewichten heffen. Ik lette extra goed op mijn houding en mijn ademhaling. Maar toen ik weer rechtop ging zitten was het helemaal mis. Ik kon niet meer normaal uit mijn ogen kijken en de hoofdpijn was zo erg dat ik bijna flauw viel.
Sindsdien probeer ik bepaalde sporten en oefeningen te vermijden, omdat die juist voor inspanningshoofdpijn zorgen. Ondertussen heb ik wel wat tips op een rijtje kunnen zetten om de hoofdpijn te verminderen of te vermijden. Misschien dat ik jullie er ook mee kan helpen!

TIPS TEGEN INSPANNINGSHOOFDPIJN

+ Genoeg drinken en eten voor en tijdens sporten. Niet te veel, dan krijg je zo’n klotsende buik tijdens het rennen.

+ Doe alles op je eigen tempo. Probeer je training niet binnen een zo snel mogelijke tijd te doen, ookal staat dat misschien in je schema. Doe dan gewoon aan een bepaald aantal herhalingen te houden en doe die gewoon rustig op je eigen tempo.

+ Probeer goed op je ademhaling te letten. Als je te veel of te weinig ademt, krijg je te weinig zuurstof binnen. Je ziet ook regelmatig filmpjes van bodybuilders voorbij komen die na het liften opeens neervallen. Die hebben dan te weinig geademd waardoor ze te weinig zuurstof binnen krijgen.

+ Doe zo min mogelijk sporten als fitness of hardlopen. Naast dat het veel vraagt van je hoofd met de verschillende houdingen en verschillende spierintensiteiten, kan het ook te veel bonken dat dan weer in je hoofd trekt. Probeer dan liever te wandelen, fietsen of zwemmen.

+ Bouw de training op. Als je toch fitness wilt doen, doe dan eerst alle staande oefeningen, daarna zittende oefeningen en daarna de liggende. Misschien niet helemaal zoals het volgens het schema hoort. Maar dit zou je lichaam misschien beter aankunnen. Sta na de liggende oefeningen vooral héél langzaam op, ziet er misschien gek uit, maar anders kun je makkelijk de hoofdpijn triggeren. Als dat zelfs niet helpt, kun je de liggende oefeningen helemaal vermijden.

+ Probeer als het kan zo veel mogelijk buiten te sporten. Zo krijg je genoeg zuurstof binnen. En frisse wind langs je lichaam kan wonderen doen.

+ Sport niet met hoge temperaturen. Een koelere lucht is beter tegen hoofdpijn. Als het warm is, kun je beter in goed ventilerende kleding en een petje buiten rustig fietsen of wandelen. Neem een grote fles water mee om gehydrateerd te blijven. Lichte beweging is beter dan geen beweging.

 

Dit zijn iniedergeval alle tips die bij mij werken, en ik hoop ook zeker voor jou als jij er net zo veel last van heb als ik. Want die inspanningshoofdpijn kan behoorlijk vervelend zijn en je zin naar het sporten negatief beïnvloeden. Heel veel succes!

– Liefs, Monique –

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply