1 In Fotografie/ Personal

Test foto’s: Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

IMG_1529-1
Al weer een paar maanden geleden kocht ik een nieuwe lens. Een waar ik al van begin dit jaar naar uit keek. De Canon 10-18mm, een groothoek lens! Er zijn al vrij veel groothoek lenzen, maar ze zijn vrijwel alleen te vinden voor fullframe camera’s. Canon kwam begin dit jaar met een groothoek lens voor een crop camera. En hij is ook nog super betaalbaar! (Vergeleken met andere groothoek lenzen.) In dit artikelen laat ik zien hoe de lens eruit ziet en wat voor foto’s je er mee kunt maken.

Ik ga geen grote uitleg geven over hoe de lens verder in elkaar zit en hoe alles werkt. Maar hier een paar snapshots van de lens en wat knopjes ;)

IMG_1530-1

IMG_1531-1

IMG_1534-1

De lens kun je wel voor een groot aantal dingen gebruiken. De lens kun je al op een afstand van nog niet eens een centimeter van het object afhouden. Hierdoor krijg je echt een beetje een fisheye effect. Ook kun je selfies maken waar je met je gehele lichaam op staat. Echt heel charmant worden de foto’s niet, maar een leuk effect krijg je wel!

IMG_1535-1
Hier boven heb ik een foto gemaakt van een hoekje van mijn kamer. Deze heb ik geschoten met mijn 50mm lens. Deze is altijd vrij ingezoomd.

IMG_1538-1
Dit is een foto gemaakt met de 10-18mm lens op de 18mm stand. Je ziet al een enorm verschil met de 50mm! Je ziet echt een super groot gedeelte van mijn kamer.

IMG_1539-1
En deze foto is gemaakt op de 10mm stand. Wow! Hier zie je pas echt dat het een groothoek lens is. Je kunt bijna de 3 hoeken van mijn vierkante kamer zien. Dat is echt veel!

IMG_0591-1
Ook heb ik de lens geprobeerd bij concert fotografie. Maar hiervoor zou ik hem niet aanraden. De lens laat vrij weinig licht door helaas, en hierdoor moet je óf de sluitertijd langer open zetten, maar hierdoor krijg je wazige artiesten. Óf je moet je ISO van je camera heel hoog zetten. Dat heb ik hier gedaan, maar je krijgt ongelovelijk veel ruis in de foto hier door.

IMG_0592-1
Ook hier kun je echt grappige effecten krijgen, zoals hier, extra lange benen! Wel moet je vrij dichtbij de artiesten staan om dit effect te krijgen, of om ze sowieso al op de foto te krijgen. Wil je wel met een groothoek lens schieten bij concerten? Dan zou ik toch echt voor een lens kiezen die meer licht doorlaat, maar die zijn wel meteen een stuk prijziger, en je hebt zeer waarschijnlijk een fullframe camera nodig.

179
Hierboven zie je een foto die ik heb geschoten op de 10mm stand bij een weiland. Hiervoor is hij een stuk meer geschikt.

Ik heb nog niet genoeg geoefend met deze lens om meer te laten zien, maar ik kan niet wachten om er nog jaren mee te fotograferen. Het is echt een mooie, goedkope lens voor landschapsfotografie of andere fotografie met daglicht, zoals macro.

De lens heb ik besteld bij Fotokonijnenberg voor €299 euro.

– Liefs, Monique –

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marjolein
    9 december 2014 at 17:10

    Voor landschappen en architectuur lijkt me dat echt een toffe lens! Vind de foto van het weiland ook heel mooi :). Leuke aankoop!

  • Leave a Reply