4 In Koekjes/ Recepten

Recept: Havermout repen met cranberry en pistache

IMG_8891-1
De laatste tijd kijk ik steeds vaker naar de hoeveelheid suiker dat overal in zit. Natuurlijk vind ik het heerlijk om stukken chocolade te eten en vele koekjes. Maar ik probeer er wel op te letten dat als ik meerdere koekjes heb gehad, ergens anders de suiker wil minderen. Suiker is een grote verslaving eigenlijk tegenwoordig, als je een week zonder suiker leeft, merk je al het grote verschil. Tegenwoordig is het ook helemaal in om met yoghurt en musli, crusli, havermout, noem het maar op te ontbijten. Ook de repen zijn erg in trek. Maar juist in deze voorverpakte producten zit enorm veel suiker. Ik wilde wel eens zelf havermout repen maken, waar ik zelf de controle had over de hoeveelheid suiker.

IMG_8859-1
Ingrediënten:
250 gram havermout
150 ml honing
125 gram gedroogde cranberries
5 eetl. geraspte kokos
50 gram ongezouten pistache noten
3 eetl. geraspte amandelen
30 gram bruine basterd suiker (optioneel)
 
IMG_8860-1
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Je kunt de maten aanhouden die ik hierboven heb neergezet, maar je kunt natuurlijk ook alles naar eigen smaak doen. Houd je bijvoorbeeld niet zo van pistache noten? Gebruik dan bijvoorbeeld hele amandelen.
 
IMG_8862-1
Roer alles even goed door elkaar. Nu kun je ook zien of je genoeg “vulling” bij de havermout hebt. Nu kun je altijd nog wat extra noten of cranberries toevoegen als je dat wilt. Zorg er iniedergeval voor dat je niet te weinig hiervan hebt, juist door de gedroogde cranberries worden de repen straks lekker zacht en beter hapbaar.
 
IMG_8865-1
Voeg nu de honing toe en eventueel de basterdsuiker. Ik heb zelf hier wel voor gekozen omdat ik dat wel lekker vind. Zorg ervoor dat alles nu goed aan elkaar vastplakt. Je kunt trouwens elke soort honing gebruiken die jij zelf lekker vind.
 
IMG_8867-1
Pak nu een bakblik met een hoge rand en leg daar een bakpapiertje in. Zorg ervoor dat er wat papier over de randen valt, zo kun je straks de havermout er makkelijk uit kunt halen. Vul het blik met het havermout mengsel en druk dit goed en gelijkmatig aan met een lepel. Hoe beter je het aandrukt, des te minder de repen straks uit elkaar vallen. Ze ze voor ongeveer 10 minuten in de oven.
 
IMG_8870-1
Laat ze daarna helemaal afkoelen voordat je ze in repen snijd. De repen zijn lekker knapperig, maar hebben toch ergens een zachte bite door de zachte cranberries. En de pistache noten maken de repen helemaal af! Ik kan hier wel van blijven eten! Wil trouwens geen knapperige maar zachte repen? Zet de repen dan een avondje in de koelkast.
 
IMG_8891-1
 
Eet jij wel eens havermout?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Eline | Just Little Things
  4 april 2014 at 17:49

  Hmmm… lijkt me heerlijk, bedankt voor het handige recept!

  Liefs
  http://just-litllethings.blogspot.be/

  • Reply
   Monique
   7 april 2014 at 11:12

   Thanks! Ze zijn echt heel verslavend!

 • Reply
  inge
  10 november 2014 at 16:18

  Op hoeveel graden moet de oven?

  • Reply
   Monique
   10 november 2014 at 19:10

   Ah! Helemaal vergeten om erbij te zetten. De oven moet op 175 graden.

  Leave a Reply