0 In Personal/ Persoonlijk

Persoonlijk: Minimaliseren

img_20160918_173219
Minimaliseren, iets waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben. Ik voel dat ik de laatste maanden, misschien wel jaren, veel bezig ben met mijzelf in de wereld bekend maken. Niet wereld beroemd. Maar ik heb tijden lang het gevoel gehad dat ik mijzelf moest laten horen, op wat voor manier dan ook. Het gebeurde in fases van maanden dat ik daar intensief mee bezig was, en soms was ik daar zo moe van, dat ik mijzelf het liefste weer opsloot in mijn kamer en niemand om mij heen wilde hebben. Ik vertel hier over waarom ik nu veel bezig ben met minimaliseren en wat ik daar precies mee bedoel.

Op de basisschool werd ik veel gepest en wilde ik het liefst tegen niemand praten, geen nieuwe mensen ontmoeten, niet gezien worden. Ik wilde in mijn stille kamer blijven en mijn eigen ding doen. Op school zat ik altijd stil op mijn plek en in de pauzes zat ik samen met mijn beste vriendin gewoon een beetje te schommelen, terwijl de rest in grote groepen spelletjes op het plein deden. Ik was in mijn dorp en op mijn school toch wel bekend als het “grijze muisje”. Mijn beste vriendin werd ook veel gepest, maar zij is van nature enorm extravert. Ik ben enorm introvert, en dat maakte mijn jeugd, voor mijn gevoel, een stuk lastiger. Omdat ik niks durfde en ik heel erg verlegen was.

Eigenlijk begon het toen ik op de middelbare school kwam. Ik had geen contact meer met de oude klasgenootjes van de basisschool. Op mijn beste vriendin na dan. Ik leerde automatisch een hele hoop nieuwe mensen kennen en voelde mij ook meteen al een stuk vrijer dan dat ik mij op de basisschool voelde. Toch was ik nog wel erg verlegen en durfde ik ook echt niet naar voren te stappen.

Maar op het internet ontdekte ik een heel nieuw leven voor mijzelf. Ik meldde mij aan op verschillende forums en op die manier kon ik veel makkelijker contact leggen met andere mensen met dezelfde interesses. Toch voelde ik mij in de echte wereld nog steeds buiten de boot vallen. Ik heb in 4 jaar best veel verschillende kledingstijlen uitgeprobeerd, meerdere hobbies gehad en veel verschillende soorten “vrienden” gehad. Ook zat ik ondertussen op zo veel forums, dat ik soms niet meer wist waar ik wat kwijt moest en waar nou écht mijn interesses lagen.

Op het MBO begon ik toch een beetje mijn persoonlijkheid meer te ontwikkelen. Ik denk niet dat je daar ooit echt klaar mee bent, je blijft je hele leven veranderen. Maar daar leerde ik wel meer over mijzelf kennen. Ik hoefde er niet meer per sé bij te horen. Ik ging kleding dragen die ik zelf leuk vond, ging dingen doen die ik zelf leuk vond. En het maakte mij niet echt heel veel uit wat anderen daar van vonden. Wel ging ik steeds meer op internet doen. Ging ik steeds meer spullen kopen. Wilde ik alle mensen die ik kende overal op toevoegen. Wilde ik steeds meer kleding hebben. Ik wilde anderen laten zien dat ik bestond en dat ik uniek was.

Op het MBO kreeg ik ook mijn eerste echte relatie. Ik dacht echt dat dat voor eeuwig was. Ik was hopeloos verliefd. Maar na verloop van jaren ontdekt ik dat ik mijzelf kwijt raakte. En niet alleen mijzelf, maar ook mijn leven. Ik wist niet meer wie ik was, wat ik wilde, wat ik voelde. Ik leefde voor iemand anders, omdat hij wilde dat ik iemand anders was. Dat ik meer vrienden had, dat ik de dingen leuk vond die hij leuk vond, dat ik dingen deed die hij wilde. Ik begon mijzelf steeds meer af te zonderen. Ik begon abnormaal veel series en films te kijken en boek te lezen, om maar even weg te zijn uit het leven dat ik had.

Ook begon ik mijn blog, deze blog. Hier probeerde ik mijzelf weer te herontdekken. Wat vind ik nou écht leuk. Wat wil ik met mijn leven doen? Mijn blog heeft mij daar wel bij geholpen. Vooral het eerste jaar ben ik hier intensief mee bezig geweest. Ook toen ik klaar was met school en ik al een tijdje werkte. Ik ben toen ook veel bezig geweest met mijn blog. Dit was een tijd lang het enige waar ik non-stop aan kon denken. Vooral toen het op mijn werk niet echt lekker meer ging. De collega’s waren niet mijn soort mensen waar ik mij fijn bij voelde. En ook het werk was totaal niets voor mij.

Ik ben toen gestopt daar toen mijn contract afliep en ben twee maanden werkloos geweest. Heerlijk vond ik dat. Ik voelde dat de stress langzaam wegvloeide uit mijn lichaam. Ik kon mij echt op mijzelf richten. Op dingen waar ik gelukkig van werd en ook op de tijd die ik nam om rustig aan te doen. Ik wilde niet meer zomaar een baan nemen waar ik later toch weer graag weg zou willen. Dus ik wachtte net zo lang tot ik iets tegen zou komen waar ik een goed gevoel bij had. Uiteindelijk werd mij een baan als beeldbewerker aangeboden en die nam ik ook aan.

Ik had mij in geen tijden zo gelukkig gevoeld! Ik had opeens leuke collega’s en het werk vond ik ook erg leuk. En toen ben ik ook over mijn relatie gaan nadenken. Ik wist dat ik nooit echt gelukkig zou worden en nog zou zijn met hem. En heb toen, na enorm veel tijd de relatie verbroken. 4,5 jaar waren wij samen. En ik heb veel mooie momenten met hem samen gehad. Maar ook heb ik, vooral na een jaar, diep van binnen gevoeld dat hij niet goed genoeg voor mij was. Ik vond het tijd om voor mijzelf te kiezen. Om rust in mijn leven te creëren en vooral nee te zeggen op dingen die mij niet aanstaan.

Nu ben ik al een jaar samen met mijn huidige vriend en wonen we al sinds januari gelukkig samen. Nooit gedacht dat ik iemand kon vinden die zo lief voor mij is en mij zo gelukkig kan maken. Ik dacht dat dat niet voor mij bestemd was in mijn leven. Maar door hem voel ik nu zo veel rust. Ik heb het gevoel niet meer dat ik iemand moet zijn die ik niet ben. Ik voel dat ik mijzelf kan zijn en dingen kan doen die ik leuk vind. En dat begint steeds meer tot mij door te dringen.

Ik hoef niet overal op het internet te staan, overal voor aan te melden, met de trends mee te doen, apps te gebruiken die ik niet leuk vind. Ik hoef niet al mijn persoonlijke informatie te delen met de hele wereld. Uiteraard deel ik op mijn blog enorm veel. Maar ik heb niet meer de behoefte om alles maar op instagram, twitter, snapchat, tumblr, girlscene, foursquare, swarm, facebook en noem maar op te delen. Ik ben begonnen met rust creëren in niet alleen mijn fysieke omgeving, maar ook zeker online.

Ik heb al meerdere social media kanalen verwijderd. Geen twitter meer waar ik elke gedachte op zet. Niet iedereen hoeft te weten waar ik ben via Swarm. Ik hoef geen account meer te hebben op netlog, tumblr en ga zo maar door. Ook hoeft facebook niet te weten hoeveel ik leuk vind en wat precies. Ze hoeven niet te weten wie mijn familieleden zijn. En ook alle “vrienden” heb ik daar verwijderd. Je kunt niet 2000 vrienden hebben. Je hoeft niet iedereen te volgen en niet iedereen hoeft te zien wat jij in het dagelijks leven doet.

Ik probeer mij nu te beperken tot instagram en mijn blog. Dit omdat ik fotografie gewoon erg leuk vind. Facebook gebruik ik om mijn instagram foto’s aan familie en vrienden te laten zien. En ik gebruik het voor mijn blog. Verder hoeft het van mij allemaal niet meer. Een soort van extreme internet-detox. Ik voel ook steeds minder de drang om telkens op mijn mobiel te kijken of er nog nieuwe dingen te zien zijn. Wat weer zorgt voor minder stress.

En ook in mijn leven hier buiten het internet probeer ik steeds minder spullen te kopen die geen waarde hebben of die eigenlijk niet echt waarde hebben. Ik wil meer gaan investeren in kleding dat ik nog jarenlang kan blijven dragen. Ik wil zo min mogelijk troep in mijn huis hebben. En ook qua hobbies probeer ik te kijken waar ik echt mijn tijd aan wil spenderen. Want ik heb gemerkt dat tijd toch wel erg kostbaar is. Ik spendeer mijn tijd het liefste met mensen waar ik echt om geef, om met mijn twee katten te knuffelen en spelen. Ik kijk ook nog steeds veel series en films, meer dan voorheen, maar niet meer per sé om even uit deze wereld te stappen, maar om tot rust te komen.

Tegenwoordig is er een overload aan alles op de wereld eigenlijk. Een overload aan mensen, producten in de winkelschappen, social media websites, noem zo maar op. Te veel prikkelingen in de wereld die je onbewust uit balans halen. Kijk naar wat jij uit je leven kunt verwijderen om jezelf weer in balans te brengen. Je hoeft niet 24/7 paraat te staan om op berichtjes te antwoorden, die mensen kunnen heus wel een dagje wachten op jouw antwoord. Je hoeft niet op alles ja te zeggen om andere mensen maar te pleasen, terwijl jij er eigenlijk niet gelukkig van word.

Kies voor jezelf en maak jezelf gelukkig. Het is jouw leven. ❤

– Liefs, Monique –

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply