0 In DIY/ Lifestyle

DIY | Magneetbord

diy-magneetbord
Sinds ik echt iets met Pinterest doe, ben ik helemaal into knutselen! Op Pinterest heb je namelijk een speciale DIY categorie, en eigenlijk kijk ik elke dag wel of ik weer iets leuks kan vinden. Zo kwam ik ook een magneetbord tegen. Dit magneetbord is in een fotolijst geplaatst zodat deze makkelijk op te hangen is, maar ook omdat hij er zo super leuk uit ziet! En zo begon ik dus aan mijn nieuwe projectje. Maar de materialen waren lastiger te verkrijgen dan ik dacht.

Zo ben ik op zoek geweest naar een blikken plaat maar dit viel nergens normaal in winkels of bouwmarkten te krijgen. Eigenlijk hadden ze overal alleen maar aluminium. En dat is dus niet magnetisch! Dus ben ik maar online gaan zoeken en vond ik deze plaat. Hij was alleen de groot en er zou dus een stuk af moeten. Geen probleem, maar de verzendkosten waren ook vrij hoog! Toch heb ik hem besteld, want ik moest en zou dit bord gewoon maken!

Als jullie dit trouwens ook willen maken, dan raad ik aan om een machine of een goede snijmachine te gebruiken om het blik op maat te maken. Aangezien dit nog een aardige klus was! En misschien een handje extra is ook fijn ;)

Wat heb je nodig:

+ Een fotolijst, grote naar wens. Ik heb een fotolijst van 40 bij 50 cm
+ Blikken plaat op maat of iets groter
+ Spuitbus met lijm
+ 1 meter stof
+ Een schaar om stof mee te knippen
+ Een schaar om blik mee te knippen
+ Stanleymes
+ Liniaal
+ Stift
+ Schuurpapier

 

Stap 1

Haal de fotolijst uit elkaar en leg het glas veilig weg. Het glas zul je niet nodig hebben dus dit kun je bewaren voor misschien ooit iets anders?

Stap 2

Er zit altijd een vel papier in de fotolijst, leg deze recht op het blik en omlijn deze met de stift zodat je de precieze afmetingen hebt van de binnenkant van de fotolijst.

Stap 3

Leg een liniaal tegen de lijn aan en snijd voorzichtig met een stanleymes over de lijn. Snijd het liefste zelfs een halve centimeter binnen de markering aangezien er straks ook nog stof om de plaat heen moet komen, en anders past hij er niet meer in! Snijd net zo lang door op de zelfde lijn tot je bijna tot de onderkant zit, het midden mag ook!
Ik heb van het volgende geen foto, maar leg de plaat nu met de ingesneden lijn naar boven op een tafel. Met de lijn op de rand. Probeer zo voorzichtig mogelijk een van de helften om te buigen naar beneden. Draai soms de plaat ondersteboven zodat je de plaat naar boven en beneden buigt.
Blijf dit een tijdje doen en de plaat breekt vanzelf doormidden op de ingesneden lijn!

Stap 4

Leg de plaat in de lijst, past deze? En heeft deze genoeg ruimte om erin te kunnen bewegen? Als dit niet het geval is dan kun je met de blikschaar nog wat randen afknippen. Dit hoeft echt niet netjes! Kijk wel uit voor je vingers, dat je er niet in knipt, maar ook dat je je niet snijd aan de scherpe randen! Knip genoeg af zodat de plaat met nog aardig wat speling in de lijst past.

Stap 5

Genoeg afgeknipt? Dan kun je even wat randjes opschuren zodat deze niet meer zo scherp zijn. Hoeft ook niet heel precies, als je jezelf maar niet meer zo snel snijd of dat je het gevoel hebt dat dit straks de stof stuk kan maken

Stap 6

Leg nu het stuk stof op de mooie kant naar beneden op de grond. Zorg dat hij goed recht ligt! Pak nu de plaat en een liniaal en probeer ongeveer 10 centimenter aan randen te tekenen. Liever te veel dan te weinig stof! Want het moet straks wel goed vast blijven zitten. Markeer het stuk stof met de stift en knipt dit uit.

Stap 7

Maak de plaat goed vet vrij. Dit is een belangrijk onderdeel van het lijmen, anders hecht de lijm niet goed! Dit kun je doen door een nat doekje met afwasmiddel erover heen te wrijven. Maak dit daarna goed droog met een schone theedoek. Raak de plaat daarna niet meer aan met je vingers! Alleen aan de zijkanten kun je hem nog vasthouden.

Stap 8

Pak nu ook de kartonnen plaat dat in de lijst zat en leg deze samen met de blikken plaat naast elkaar op een paar kranten. Doe dit trouwens buiten! Als het geen mooi weer is, zorg er dan voor dat je enorm veel kranten op de vloer neerlegt, anders krijg je straks lijm op de vloer!

Stap 9

Spuit beiden gelijkmatig in met de lijmspray. Door de spray versprijd de lijm erg snel, vandaar dus de vele kranten erom heen. Ik had hier trouwens nog een enorme zwarte plaat onder gelegt. Maar zelfs dit was niet genoeg want ik had dus wel wat lijm op de vloer! Hier moet je mee uitkijken, want als je dit lang laat zitten krijg je dit er niet meer vanaf.
Laat de lijm 10 minuten drogen. Na deze 10 minuten kun je de platen met de lijmkanten op elkaar plakken. Doe dit wel heel precies, want je krijgt de platen niet meer van elkaar af als ze eenmaal op elkaar liggen.

Stap 10

Heb je toch nog stukken karton over? Waarschijnlijk wel, want de blikken plaat heb je ook iets kleiner gemaakt! Snijd dit af met een stanley mesje, gaat heel makkelijk!

Stap 11

Spuit nu de lijm op de onderkant van de stof en op de blikken plaat. Doe dit weer gelijkmatig en laat dit weer 10 minuten drogen voordat je dit op elkaar plakt! Als je de plaat op de stof plakt, zorg er dan wel voor dat deze geen kreukels heeft! Ik heb mijn stof niet gestreken omdat de print wat drukker is en de stof makkelijk vlak te houden is. Als dit niet het geval is kun je dit van tevoren beter wel doen!

Stap 12

Als je de plaat op de stof hebt geplakt, spuit dan de randen van de stof nog eens extra in en de randen van de kartonnen plaat. Laat dit weer 10 minuten drogen.

Stap 13

Knip de hoeken van de stof in. Hierdoor kun je de stof makkelijk vouwen zonder rare bobbels! Zorg dat je de stof strak trekt zodat deze goed is aangesloten aan de zijkanten. Knip de restgedeelten van de stof af.

Stap 14

Doe dit ook met de andere kanten en druk alle stof nog eens goed aan! Vind je toch nog lijmloze stukken, spuit dit dan in en plak het dan meteen op. Niet alle stukken van de stof hoeven zo goed ingelijmt te zijn, als het grootste gedeelte maar vast zit!

Stap 15

Leg de plaat in de lijst en vouw de ijzertjes die alles bij elkaar houden weer goed vast.

diy-magneetbord
En dan ben je klaar! Hang hem op op een makkelijke of mooie plek. Zorg er trouwens wel voor dat je goede magneten hebt! Ik heb voor magneten van Neoderm gekozen, deze zijn echt enorm sterk, maar ook gevaarlijk als je niet uitkijkt! Maar deze zullen nooit van je magneetbord af vallen.

Dit magneetbord is uiteindelijk duurder uitgevallen dan ik had verwacht, maar ik ben er toch heel blij mee! Helemaal naar mijn wensen!

De lijst heb ik voor €12,99 gehaald bij de Xenos.
De blikken plaat heb ik gehaald voor €5,25 bij Opitec (Excl. €6 verzendkosten)
De stof heb ik gehaald bij Jan Sikkes voor €16,95 per meter.
De lijm komt bij de Gamma vandaan voor €10,00 (dit is een kleinere versie dan die van de link)

De rest van de spullen en gereedschap had ik al in huis.
In totaal ben ik dus zo’n €50 ongeveer kwijt aan alle spullen hiervoor. Vrij duur! Maar je kunt het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je wilt.

– Liefs, Monique –

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply